9 Mart 2008 Pazar

New York Stories



New York Stories tam bir trivia cenneti o yüzden direk bilgi bombardımanına başlıyorum. Filmin kendisi organize olamamış ben nasıl burada iki günlük blog yazarlığımla derli toplu bir yazı yazayım. Filmi izleme nedenim Woody Allen idi ne yalan söyliyeyim, o yüzden genelde Oedipus Wrecks üzerinden konuşacağım.

New York aşığı üç yönetmen. İkisi İtalyan, biri Yahudi. Scorsese (bazılarına) gereğinden fazla gerçekçi, Coppola anlamsız, Allen yine bal-kaymak.
Kirsten Dunst'in ilk olarak beyaz perdede (Allen'ın oynadığı karakterin mustakbel üvey-4 yaşındaki kızı şeklinde) göründüğü yapım.
Türk Reklamcılığının ilham kaynağı olarak Batı Kültürü Emülatorü Version 1.2'in bilimum yamaya ihtiyaç duyan kötü bir sürümünü kullandığının bir kanıtı daha.
Larry David'in kayda değer miktarda oyunculuğu var ve gerçekten çok komik (Seinfeld ve Curb Your Enthusiasm meraklılarına özellikle). Şu anki Larry neyse 1989'daki Larry de o. Aynı sinir, aynı stres, aynı tok ses. Tek fark askeri alan etrafına çekilen dikenli tel örgülerine benzeyen saçları. Allen'in Radio Days'inde de oynuyormuş Larry David.
Woody Allen'ın annesini oynayan teyzenin olayı (Mae Questel) sanırım eskinin orijinal çizgi filmlerinde bizim Temel Reis'in Safinaz'ını (Olive Oyl yani) ve de genç kızlarımızın kültür ikonu olarak pek bir sevdikleri Betty Boop'u yıllarca seslendirmiş olması. Yukarıdaki videodan tahmin edileceği üzere Woody Allen, annesini oynayan karakterin sesindeki cırtlaklığa bir hayli vurgu yapıyor.
Yine casting üzerinden bir gereksiz detay. Allen'in sağır ama sempatik teyzesini oynayan hanımteyze, Allen'in lisedeki biyoloji öğretmeniymiş.

Daha onlarca detay yazılabilir film hakkında. Scorsese'nin Life Lessons'ı, tutkulu ressamımız Nick Nolte'ye eşlik eden boyalı old school rock parçaları için izlenebilir, boşuna adam Rolling Stones hakkında belgesel çekmedi son zamanda. Aman Coppola'nın Life Without Zoe'suna bulaşılmasın, gerek yok. Allen zaten malum.

Hiç yorum yok: